Megbotlottam s'pék lettem

* Pék News *

* Pék News *

A kenyér, ha szárad - azabaj, ha meg penészedik - azabaj

Pár gondolat a kenyértárolás margójára

2021. június 19. - Péque News

Gyakran kerül szóba, hogy miként tároljuk a kenyeret*, mi a maximum, amit megtehetnünk azért, hogy az értékes pékárut minél hosszabban és frissen őrizhessük meg.

krnyeres_zsak.jpg

Először is nézzük meg milyen tévhitek vannak a témában, aztán meg vegyük sorra a megoldásokat.

1. Bezzeg nagyanyáink kenyere egy hétig is kibírta.
Szerintem: Ki bizony, de nem a házban tárolták, hanem a száraz, hűvös kamrában. Egyébként, meg a régieknek szerintem megvolt a magukhoz való eszük, ha például tudták, hogy náluk megpenészedik egy hét alatt a kenyér, akkor nem "verték le" teljesen sütés után, hanem "égetten" tették el és csak használat előtt hámozták tisztára.

2. Sokszor hallom azt, hogy a kovászos kenyér azért nem penészedik, mert a hosszú érlelés során olyan mértékben emésztődik fel a benne levő szénhidrát, hogy a penész már nem tud megélni rajta.
Szerintem: Ha a penész éhen halna rajta, akkor az az élelmiszer számunkra sem lenne kielégítő kalóriaforrás. 

3. Egy pék tollából olvastam, hogy azért nem penészedik meg a kovászos kenyér, mert a jóval savasabb (legalább is az élesztős kenyérhez képest) közeget nem kedvelik a penészgombák.
Szerintem: A penész (mint gomba) a savas közeget kedveli, ez ideális a szaporodásához. De mondok durvábbat, ha a savas közeg (savas erjedést előidéző baktériumok) kinyírná a penészt, akkor nem kímélné kovászban levő élesztőt sem (szintén gomba), ergo a kovász egyik fele kinyírná a másik felét. Ójaj :(

 

Tény 1. Az biztosan elmondható mindenféle-fajta pékaru esetében, hogy a kemencéből sterilen kerül ki, ideális esetben belül 99, kívül 160-170 fokon "edződik". A kenyér életútja később olyan tényezőktől függ majd, hogy mi mindennel találkozik, amíg az asztalodra vagy a kenyértárolódba kerül, illetve, hogy milyen az otthoni páratartalom és a hőmérséklet. 

Tény 2. A kovászolásnak köszönhetően a kenyér bélzete hosszabb ideig tudja szerves kötésben megtartani a vizet, így később kezd morzsalékossá válni. 

 

És akkor lássuk, mire kell figyelned, hogy a lehető legjobban álljon el a portéka.

  • Lehetőleg ne csomagold csak nejlonba. Ha még sincs egyéb megoldás, akkor cseréld gyakran. Ha picit is penészedett már meg benne kenyér, akkor kuka. 
  • Bármiben is tárolod és belepenészedik: fertőtlenítő mosás vagy kuka. 
  • Csomagold vastagon konyharuhába vagy bújtasd kenyeres zsákba.
  • A műszálas textilek nem alkalmasak, mert páraáteresztőek.
  • Nagyon is számít, hogy mennyire vastag a kenyér héja!

 

Mire figyeljünk a kenyeres zsákoknál?

Többször láttam azt, hogy kihangsúlyozzák, hogy természetes anyagokból készül illetve öko, ellenben elhallgatják vagy bagatelizálják, hogy "egy speciális" anyag van benne. Ez a drága, speciális anyag lenne a PUL, ami egy poliuretán "okos" anyag, amit a pelenkákhoz fejlesztettek ki, így visszatartja a vizet, de szellőzni is hagyja a burkolt közeget. Ez így rendben is lenne, de sajnos ez az anyag is kopik, közben meg a kenyérrel érintkezve feleslegesen fog minket mikroműanyaggal szennyezni.

Ha lehetőséged van választani vagy magadnak elkészíteni, azt javaslom, hogy legyen a lehető legvastagabb agyagból vagy több rétegből. 

* Ez a cikk főleg a kovászos termékek tárolásáról szól, mivel az "ipari", élesztős kenyereknek olyan rövid az életciklusuk, hogy lényegében hamarább válnak morzsalékossá, mint hogy kiszáradnának. Röviden, a fő problémájuk a gyártási technológiából adódik, nem pedig az otthoni dajkálgatásból.

A bejegyzés trackback címe:

https://peknews.blog.hu/api/trackback/id/tr2616597248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása